TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu, 3 Mart İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü kapsamında yaptığı açıklamada, iş kazaları ve iş cinayetlerinin önlenebilir olduğunu vurgu yapıldı. Bir an önce önlemlerin alınmasının altı çizildi.

2024 EN AZ BİN 897 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ
Açıklamada, 1992 yılında Zonguldak Kozlu’daki grizu patlamasında hayatını kaybeden 263 madenci anılırken, aradan geçen 33 yıla rağmen iş kazalarının ve iş cinayetlerinin devam ettiği dile getirildi. Kurul, Türkiye’de iş yerlerinin işçiler için mezarlığa dönüştüğünü ifade ederek, 2024 yılında en az 1.897 işçinin iş kazaları nedeniyle yaşamdan koptuğunu açıkladı.

SON 223 YILDA 32 BİNDEN FAZLA İŞÇİ İŞ KAZASINDA HAYATINI KAYBETTİ
Son 23 yıllık süreçte, emek sömürüsünün arttığı ve denetimsizliğin yaygınlaştığı vurgulanan açıklamada, AKP iktidarı döneminde 32 binden fazla işçinin yaşamını yitirdiği aktarılırken, en son yaşanan Kartalkaya’daki yangın faciası örnek gösterildi. Kurul açıklamada, patronların kâr hırsı ve kamu otoritelerinin denetimsizliği bu kazaların yaşandığını ifade etti.

İŞ GÜVENLİĞİNİ PİYASA KOŞULLARINA BIRAKTILAR
TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu, mevcut iş sağlığı ve güvenliği yasalarının işçileri korumakta yetersiz olduğunu bundan dolayı da, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun iş güvenliğini piyasa koşullarına terk ettiğini ifade etti. Açıklamada, işverenlerin yeterli önlem almadığı, devletin ise bu duruma göz yumduğu bundan dolayı, işçi haklarının korunmadığı aktarıldı. İşçi hakları için ise etkin denetim ve yaptırımların artırılması gerektiği belirtildi.

SENDİKAL HAKLARIN KISITLANMASINI İŞÇİLERİ SAVUNMASI BIRAKIYOR
Sendikal hakların kısıtlanmasının işçileri savunmasız bıraktığına dikkat çeken kurul, örgütlenme hakkının önündeki engeller kaldırılmadan iş güvenliği konusunda ilerleme kaydedilemeyeceğini vurgulandı. Açıklamada, “Sendikasız uzman, sendikasız işçi, örgütsüz çalışma düzeni emekçileri tüm olumsuzluklara açık hale getiriyor” denildi.

MÜCADELEYE DEVAM EDECEKLER
İş cinayetlerinin büyük çoğunluğunun önlenebilir olduğu ifade edilirken, bilimsel ve teknik önlemler alınarak bu faciaların önüne geçilebileceği vurgulandı. TMMOB, insan hayatına ve emeğe değer veren bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiğini belirterek, güvenli ve güvenceli çalışma hakkı için mücadeleye devam edeceklerini açıkladı.
Açıklamanın sonunda Kurul, tüm çalışma alanlarında iş güvenliği önlemlerinin artırılması, etkin bir denetim mekanizmasının oluşturulması ve iş cinayetlerinin durdurulması için mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.
TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu/BÜLTEN