Boykot Olmayan Yağlar: Yerli Malı Yağ Markaları!

Son yıllarda, yerli üretimi desteklemek amacıyla boykot edilmeden tercih edilebilecek birçok yağ markası bulunmaktadır. Bu yazımızda boykot olmayan yağları sizler için derledik!
Paylaş

Son yıllarda dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla birçok kişi, boykot olmayan ürünlere yönelmektedir. Özellikle yağ markaları, bu kapsamda dikkatle incelenen kategorilerden biri olmuştur. Boykot olmayan yağlar yazımızda!

Boykot Olmayan Yağlar

Sıvı yağlar yemeklerde sıklıkla tercih edilen ve yemeklerin lezzetini artıran önemli gıda ürünleridir.

Boykot edilmeden tüketilebilecek sıvı yağlar arasında yerli üretim yapan markalar öne çıkmaktadır.

Türkiye’nin yerli yağ üreticileri uluslararası markalarla rekabet edebilecek kalitede ürünler sunmaktadır. Bazı Türk markaları uluslararası pazarda da oldukça bilinmekte ve talep görmektedir.

Boykot olmayan yağlar şu şekildedir:

  • Zade
  • Yonca
  • Safya Yağ
  • Trakyağ
  • Tariş
  • Torku
  • Biryağ

Zade

1888 yılına dayanan kökleriyle helva üretim sektöründe faaliyet gösteren Helvacızade Şirketler Grubu ismini ailenin soyadından almaktadır. 1950’li yıllarda ise perakende ürün dağıtımı ve toptan gıda alanlarına da adım atmıştır.

1989 Kasım ayında temeli atılan ve 1991 yılının 25 Ekim tarihinde tamamlanan 24000 m² açık, 6000 m² kapalı alana sahip yağ fabrikası bu yatırımdan biridir.

Fabrika yılda 20.000 ton üretim kapasitesine ulaşmıştır. 1994 yılında Danimarka, Almanya, İsveç, Belçika, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Tacikistan, Gürcistan ve Suudi Arabistan gibi birçok ülkeye ihracat yapmaya başlamıştır.

Yonca

Yonca Gıda 1981 yılında Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulmuştur. Bugün Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında (ISO 500) yer almayı başarmıştır. Boykot olmayan yağlar içerisinde yer almaktadır.

Yemeklik yağlar, zeytinyağı, közlenmiş ürünler, turşular, konserve sebze ve meyve, domates salçası ve domates ürünleri, ketçap, mayonez ve soslar ile süt ürünleri gibi geniş bir ürün yelpazesiyle sürekli olarak büyümeye devam etmektedir.

Safya Yağ

Safya sıvı yağ üretimi Aves AŞ’nin bünyesinde, Mersin’de bulunan Türkiye’nin en büyük kırma kapasiteli tam entegre bitkisel yağ fabrikasında gerçekleştirilmektedir. Tarladan sofraya kadar tüm üretim  tamamen otomasyon sistemiyle ve el değmeden yapılmaktadır.  

Trakyağ

Trakyağ markası 1966 yılında Babaeski, Edirne ve Lüleburgaz Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri’nin birleşerek kurduğu Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’nin (kısa adıyla Trakya Birlik) ürünüdür.

Kuruluşundan bu yana hızlı ve istikrarlı bir şekilde gelişen Trakya Birlik Boykot olmayan yağlar listesindedir.

Başlangıçta 3 kooperatif ile faaliyete başlamışken, bugün Marmara, Ege ve İç Anadolu bölgelerinde faaliyet gösteren 48 kooperatife ulaşmıştır. İlk kuruluşta 2.103 olan ortak sayısı ise günümüzde 40.000’e çıkmıştır.

Trakya Birlik, ülkemizde üretilen ayçiçeğinin yılda ortalama %30 ile %50’sini satın alarak, sektördeki önemli tedarikçilerden biridir.

Tariş

TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Türkiye’de kooperatifçiliğin tarihsel gelişiminde önemli bir yer tutmaktadır. Kuruluşu, günümüzden yüz yıl öncesine 1913 yılına kadar dayanmaktadır.

Bu dönemde Ege Bölgesi’ndeki ürünlerin yabancı ve tefecilerin tekelinden kurtarılması ve doğrudan değerlendirilebilmesi amacıyla ilk örgütlenme adımları atılmıştır.

Ardından, 9 Ekim 1935 tarihinde 2834 sayılı Tarım Satış Kooperatifleri Yasası çıkarak kooperatifçiliğin yasal zemini güçlendirilmiştir.

Türk Malı Ayçiçek Yağı Markaları

Boykot olmayan yağlar konusunda yerli malı yağlar daha çok tercih edilir hale gelmiştir. Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan ayçiçek yağı pek çok yemek tarifinde kullanılır.

Yerli üretim yapan Türk malı ayçiçek yağı markaları, kaliteyi ön planda tutarak, hem içerik hem de fiyat açısından tüketicilerin tercih ettiği markalar arasındadır. Peki hangi ayçiçek yağı markaları Türk malıdır?

Türk malı sıvı yağlar şu şekildedir:

  • Torku Ayçiçek Yağı
  • Bizim Yağ:
  • Orkide Yağ
  • Biryağ
  • Vera

Diğer Ayçiçek Yağları

Boykot olmayan yağlar içerisinde en çok merak edilen markalara birlikte göz atalım!

Komili Ayçiçek Yağı Kimin?

Komili, 1878 yılında Türkiye’nin ilk zeytinyağı markası olarak üretilmeye başlanmıştır. Bu köklü marka, 2017 yılında Bunge Limited bünyesindeki Bunge Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından satın alınmıştır.

Amerika merkezli Bunge Limited 1818 yılında kurulmuş olup, Türkiye’de 2000 yılından beri faaliyet göstermektedir.

Komili’nin üretim süreçleri Lüleburgaz Sanayi Tesisinde yağlı tohum işleme, rafinasyon ve dolum işlemlerinin entegre bir şekilde yapılmasını sağlamaktadır.

Ayrıca İzmir Aliağa Sanayi Tesisinde de yağlı tohum işleme hizmeti sunulmaktadır. Firma, dünya genelinde 32 ülkede, 400’den fazla fabrika, depo ve alım merkezi ile geniş bir operasyon ağına sahiptir.

Biryağ

Biryağ markası, 1966 yılında Babaeski, Edirne ve Lüleburgaz Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri’nin birleşerek kurduğu Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’nin (kısa adıyla Trakya Birlik) bir ürünüdür.

Kuruluşundan bu yana hızla ve istikrarlı bir şekilde büyüyen Trakya Birlik, başlangıçta 3 kooperatif ile faaliyete başlamışken, bugün Marmara, Ege ve İç Anadolu bölgelerinde faaliyet gösteren 48 kooperatife ulaşmıştır.

İlk kuruluşta 2.103 olan ortak sayısı ise günümüzde 40.000’e kadar çıkmıştır

Torku Ayçiçek Yağı

Torku, Türkiye’nin en bilinen markalarından biridir. Torku’nun ayçiçek yağı  yerli üretim olup, kalite ve lezzet açısından geniş bir kullanıcı kitlesine sahiptir.

Ayrıca Torku’nun üretim süreçleri de tamamen yerli kaynaklardan faydalanmaktadır. Boykot olmayan yağlar arasında öne çıkan marklardandır.

Torku markası, 2007 yılında Konya Şeker’in vizyoner bakış açısının bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.

Konya Şeker, arkasında 900 bin çiftçinin bulunduğu büyük bir üretici kooperatifidir. Şekerle başlayan, ardından çikolata, bisküvi, lokum, sert şekerleme, helva, et ve süt ürünleri, dondurulmuş gıda gibi geniş bir ürün yelpazesiyle Torku markasını oluşturmuştur.

Yudum Ne Malı?

Yerli Ayçiçek Yağları Hangileri sorusunda ilk akla gelenlerdendir. Yudum Türk malı olan bir markadır ve ürünlerinde kaliteli ayçiçek yağı kullanmaktadır.

Yudum, 2017 yılında kurulan Savola Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından üretilen ayçiçek yağı, mısır yağı ve kanola yağı markasıdır.

Savola Gıda, Suudi Arabistan merkezli Savola Group bünyesinde faaliyet göstermektedir. Yudum markası Ayvalık’ta 18 bin metrekarelik açık alan üzerine kurulu modern bir fabrikada üretilmektedir.

Yorumlar (0)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir