Dünya genelinde ve Türkiye’de son yıllarda boykot hareketlerinin etkisi büyümeye devam etmektedir. Tüketiciler kozmetikten gıdaya, giyimden elektronik ürünlere kadar pek çok sektörde hangi markaların tercih edileceğini yeniden gözden geçirmektedir. Boykot olmayan su markaları da bu ürünlerin içindedir. Tüm merak edilenler yazımızda!
Boykot Olmayan Su Markaları
Yerli su markaları 2024 yılında daha çok araştırılmaya başlanmıştır. Su markaları da bu süreçten nasibini almış birçoğu tüketiciler tarafından daha dikkatli seçilmeye başlanmıştır.
Boykot listesinde olmayan su markalarında birçok Türk marka bulunmaktadır. Boykot olmayan su markaları aşağıdaki gibidir:
- Buzdağı Su
- Fuska Su
- Çenesuyu
- Hamidiye Su
- Munzur Su
- Atlantis Su
- Javsu
- Abant Su
- Pınar Su
Özellikle yerli ürünlerin tüketilmesi noktasında duyarlı bir yaklaşım sergileyen vatandaşlar su tüketiminde de yerli markalara yönelmektedir. Yerli su markalarını tercih etmek sadece ekonomik açıdan değil aynı zamanda çevresel sorumluluk ve sürdürülebilirlik açısından da önemli bir adımdır.
Türkiye’deki Yerli Su Markaları
Boykot olmayan su markaları Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki temiz kaynaklardan elde edilen sularla üretilmekte ve farklı pH değerleriyle sağlıklı bir içim deneyimi sunmaktadır. Türkiye’deki yerli su markaları hangileri sorusunun cevabı şu şekildedir:
Buzdağı Su
Buzdağı Su Sapanca ve Geyve bölgesindeki kaynaklardan elde edilir. Mineral kaybını minimize eden dolum tesisine yakın bir kaynaktan çıkan Buzdağı suyu, pH değeri 7.27 ile 2020 Su Analizi raporunda öne çıkmıştır. Yerli su markalarından olan Buzdağı, sağlıklı içeriği ve doğal kaynaklardan elde edilmesi ile tercih edilmektedir.
Fuska Su
Sapanca’da kurulan Fuska cam şişeleme teknolojisiyle dikkat çekmektedir. Koçbey Grup Yönetim Kurulu üyelerinden Serdar Koç ve Mehmet Koçarslan’ın iş birliğiyle kurulan Fuska dünya standartlarına uygun bir tesisle üretilmektedir.
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan değerlendirmelere göre Fuska en kaliteli yerli su markalarından biri olarak belirlenmiştir. pH değeri 7.28 olan Fuska sağlıklı içeriğiyle tercih edilmektedir.
Çenesuyu
Kocaeli’nin Derince Belediyesi’ne ait olan Çenesuyu doğrudan halka satış yapmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Birliği ve Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği kriterlere uygunluk gösteren Çenesuyu, 6.8 pH değeriyle standartlarına uygun bir su markasıdır.
Çenesuyu doğal kaynaklardan elde edilen ve sağlıklı içeriği ile tercih edilen Boykot olmayan su markalarındandır.
Hamidiye Su
Hamidiye su tarihi bir geçmişe sahiptir. II. Abdülhamid döneminde kurulan Hamidiye Kaynak Suları İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 1979 yılından itibaren işletilmeye başlanmıştır.
Boykot olmayan su markaları arasında yer alan Hamidiye İstanbul’un en eski ve köklü su markalarından biridir. Hamidiye suyu hem içeriği hem de geçmişiyle dikkat çeker.
Munzur Su
Munzur Su Tunceli’nin Ovacık ilçesinde bulunan Munzur Dağları’ndan akan akarsudan elde edilen bir markadır. Cemal Doğan tarafından kurulan bu marka Tunceli’de üretilen kaliteli sulardan biri olarak tanınmaktadır.
Munzur suyu, pH değeri 8.45 ile alkali bir su olup vücutta asidik seviyeyi dengelemeye yardımcı olur. Munzur Su doğal ve sağlıklı içeriğiyle bölgenin en kaliteli su markalarından biri olarak öne çıkmaktadır.
Atlantis Su
Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde Toros Dağları’nın eteklerinden çıkarılan Atlantis suyu 2010 yılında kuruldu ve kısa sürede tercih edilen boykot olmayan su markaları biri haline geldi. 8.03 pH değeri ile Atlantis Türkiye’nin en iyi dört suyu arasında yer almaktadır.
Doğal kaynaklardan elde edilen su tamamen yerli üretim olup sağlık açısından oldukça faydalıdır.
Javsu
Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde çıkarılan Javsu İç Anadolu Bölgesi’nde oldukça kolay bulunabilen bir su markasıdır. Fakat geniş bilinirliği yoktur. 7.6 pH değeriyle Javsu ülkemizdeki en kaliteli su markalarından biridir ve içeriğindeki minerallerle sağlıklı bir içim deneyimi sunmaktadır.
Bölgede doğal kaynaklardan elde edilen Javsu boykot olmayan su markaları ilgi gösteren tüketiciler için ideal bir alternatiftir.
Abant Su
Abant Su Bolu’nun ünlü Abant ilçesinde bulunan kaynaklardan elde edilir. Kaya Grup’a ait olan bu marka, bölgenin temiz ve doğal kaynaklarından el değmeden şişelenerek tüketicilere sunulmaktadır.
pH değeri 7.2 olan Abant suyu doğal mineralleri ve sağlıklı yapısıyla dikkat çeker. Ayrıca Abant’ın bir diğer kaynağı Gölcük Geyiktepe olarak bilinir ve bu kaynak da Abant suyu için önemli bir kaynak olarak kullanılır.
Yabancı Menşeli Su Markaları
Boykot olmayan su markaları yanında yabancı sular da araştırılmaktadır. Ancak son yıllarda yerli ürünlere yönelik artan talep yabancı su markalarının pazar payını da etkilemektedir. İşte bazı yabancı menşeli su markaları:
- Sırma
- Hayat
- Erikli
- Damla
- Nestle Pure Life
Saka Yerli Su Mu?
Saka Su Yıldız Holding bünyesinde yer alan bir markaydı ancak bu markanın Japon DyDo DRINCO şirketine satılması nedeniyle artık tamamen yerli bir marka değildir.
Elmacık Su Nerenin?
Sakarya’nın Hendek ilçesinde yer alan Elmacık Sıradağları’ndan çıkan Elmacık suyu 1.060 metre yükseklikten çıkarılmaktadır. Dolayısıyla Elmacık Su Türk malıdır.
pH değeri 7.96 olan bu su kanın alkali seviyesini düzenlemeye yardımcı olur ve sağlıklı bir içim deneyimi sunar. Elmacık suyu doğal mineralleriyle vücuda fayda sağlar ve bu nedenle sağlık açısından tercih edilmektedir.
Pınar Su Hangi Ülkeye Ait?
Pınar Su Türk markası mı sorusu da boykot olmayan su markaları konusunda araştırılmaktadır. Pınar Su, %100 Türk sermayeli ve köklü bir markadır. Ayrıca Uluslararası Sağlık ve Gıda Güvenliği Uygunluk Belgesi’ni almış ilk Türk içecek markasıdır ve tamamen yerli bir markadır.
Erikli Su Kimin?
Erikli Su 2006 yılında Nestlé Waters ile ortaklık yapmış ve %60 oranında yabancı sermaye ile yönetilmeye başlanmıştır. Bu nedenle Erikli Su, artık tamamen yerli bir marka değildir.