Antalya’nın yöresel lezzeti: Mantar…

Antalya, fiziki, çevresel ve coğrafi koşulları sayesinde çeşitli mantar türlerine ev sahipliği yapıyor. Bu yörede, geçmişten günümüze edinilen deneyimler ve bilgilerle, tüketilebilen 16 farklı mantar türü tespit edilmiştir. Peki, Antalya’da mantar nerelerde bulunur ve nasıl toplanır? İşte merak edilen soruların cevapları haberimizde…
Paylaş

Antalya, iklim koşulları sayesinde çeşitli ortamlarda yetişen doğal mantarlar açısından oldukça zengin bir şehir olarak biliniyor. Bu durum, bölgenin ormanlık alanları, geniş tarım arazileri ve kırsal alanlarıyla birlikte mantar yetiştirmek için ideal bir ortam sunmasına olanak tanıyor. Özellikle yağmurların başlamasıyla birlikte, mantar toplamaya çıkanların sayısı önemli ölçüde artıyor. Antalyalılar, doğada, özellikle ormanlık bölgelerde yetişen mantarları aramaya yönelik ilgi gösteriyor Peki, Antalya’da mantar nerelerde bulunur? İşte ayrıntılar…

DOĞADA 40 FARKLI MANTAR TÜRÜ BULUNUYOR!

Antalya’da yapılan araştırmalar, yaklaşık 40 mantar türünün yemeklik olarak toplanabileceğini ve bunların 25’i satışa sunulduğunu ortaya koyuyor. Doğada toplanan ya da semt pazarlarında bulabileceğiniz mantarlar şunlardır; Kuzugöbeği mantarı, Kuzu mantarı, Domalan mantarı, Sütsüz mantar, Kanlıca mantarı, Tirmit mantarı, Çörek mantarı, Kaypak mantarı, Öküz mantarı, Melez mantarı,  Doru renkli mantar, Bal mantarı, Çam kabara mantarı, Kar Çanı mantarı, Değişken renkli mantar, Çayır mantarı, Karakız mantarı, İmparator mantarı, Şemsiye mantarı, Posteki mantarı, İstiridye mantarı, Kayın mantarı, Yumurta mantarı, Borazan mantarı, Kıvırcık mantarı, Biftek mantarı, Kükürt mantarı, Pullu mantar, Sığırdili mantarı, Dede sakalı mantarı.

ANTALYA’DA MANTARLAR NERELERDE YETİŞİR VE NASIL TOPLANIR?

Antalya, doğal mantar çeşitleri açısından zengin bir yapıya sahiptir. Doğadan toplanarak tüketilen bu mantarlar, kendine özgü koku, lezzet ve hoş koku büyük beğeni toplamaktadır. Doğal olarak yetişen mantarların ormanlık alanlarda, ağaçların altlarında, ağaç kütüklerinin üzerinde ve çayır alanlarında belirli mevsimlerde görüldüğü bilinmektedir. Genellikle, bu mantarların büyüme dönemleri çevresel koşullara bağlı olarak ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Bazı serin yerlerde ise yaz aylarında da mantar türleri gözlemlenebilir. Doğa mantarlarının yüksek pazar değeri olması nedeniyle, özellikle ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde bilinçsizce toplanarak yurtdışına satılıyor ancak, bu bilinçsiz toplama yöntemleri birçok doğu mantarını tehdit etmiyor. Özellikle kuzugöbeği olarak bilinen Morchella türlerinin Antalya’nın pek çok bölgesinde artık bulunmadığı da dikkat çekiyor.

MANTARIN BAŞKENTİ KORKUTELİ

Günümüzde kültür mantarlarının tüketimi, ormanlarda doğal olarak yetişen mantarların yerini almış durumda. Kültür mantarlarının üretimi dünya genelinde çok eski bir geçmişe sahip olmasa da, Türkiye’de özellikle Antalya’nın Korkuteli ilçesin halkın geçim kaynakları arasında önemli bir yer tutuyor. Mantar yetiştiriciliğinde hızlı bir gelişim gösteren Korkuteli’li üreticiler, hem yurtdışı hem de yurtiçi mantar temininde önemli bir rol oynuyor. Antalya’nın Korkuteli ilçesi, “mantarın başkenti” olarak anılıyor ve Türkiye genelindeki mantar üretiminin yüzde 52’sini bu bölge karşılıyor. Yılda ortalama 25 bin ton mantar üretilirken, bunların çoğunluğu kültür mantarından oluşuyor. Son yıllarda ise ilçede istiridye mantarı üretimi de oldukça popüler hale geldi.

BADE ÖNDER

Yorumlar (0)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir