Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinin eserlerini barından bu bölge, hem yerli hem de yabancı turistler için açık hava müzesi niteliğinde olan Kaleiçi’nde her yıl düzenlenen tarihi festivaller ve etkinlikler, bölgenin kültürel mirasını canlı tutmakta ve ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Yerel halkın da katkısıyla, bu bölgede tarih ve kültür dolu bir deneyim yaşamak isteyenler için birçok fırsat mevcuttur. Tarihin ve kültürel zenginliklerin iç içe geçtiği Kaleiçi, yılın her dönemi ziyaretçilerini ağırlamaya hazır. Sizde bu tarihi dokunun bir parçası olun ve Kaleiçi’nin eşsiz atmosferinde geçmişe doğru bir yolculuğa çıkın. İşte sizleri geçmişe yolculuğa çıkaracak Kaleiçi’ndeki tarihi yapılar…
HADRİAN KAPISI (KALE KAPISI)
Tarih: M.S 130 yılında Roma İmparatoru Hadrianus onuruna inşa edilmiştir.
Özellikleri: Üç kemerli yapısıyla dikkat çeken Kale Kapısı, antik Antalya’nın (Pamphylia) giriş kapısıdır. Kapının sütunları, ince işçilikle süslenmiştir. Ziyaretçiler, giriş kapısının mimarisinde Roma döneminin etkilerini görebilirler.
YİVLİ MİNARE
Tarih: 13. Yüzyılda, Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad tarafından yaptırılmıştır.
Özellikleri: Minare 38 metre yüksekliği ile dikkat çekmektedir. Taş ve tuğladan yapılmıştır ve yapısındaki spiral şekil, bölgenin simgelerinden biri haline gelmiştir. Minarenin altında yer alan cami ise, birçok yerli ve turistler tarafından ziyaret edilmektedir.
HIDRILIK KULESİ
Tarih: Roma dönemine ait olduğu düşünülmektedir, M.S 2.yüzyılda inşa edilmiştir.
Özellikleri: 14 metre yüksekliğindeki bu dairesel yapı, I. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak korunmaktadır. Farklı kullanım amaçları için inşa edilen kule, deniz feneri veya gözetleme kulesi olarak da kullanılmıştır. Tepesinden Antalya’nın güzel manzarası izlenilebilir.
KESİK MİNARE (ST. NİCHOLAS KİLİSESİ)
Tarih: 5. Yüzyıla kadar uzandığı düşünülüyor. Eski pagan tapınağının üzerine bir kilise olarak inşa edilmiştir, daha sonra camiye dönüştürülmüştür. Bir süre atıl kalan cami daha sonra yenilenmiş ve hizmete açılmıştır.
Özellikleri: Kesik Minare, adını üst kısmının 19. Yüzyılda yıkılmasından alır. Roma ve Selçuklu mimarisinin izlerini taşır. Günümüzde, yapının kalıntıları içinde hem Hristiyan hem de İslam kültürüne ait unsurlar görülebilir.
SAAT KULESİ
Tarih: Antalya’nın şehir merkezinde yer alan tarihi Saat Kulesi, 1901 yılında Sadrazam Küçük Sait Paşa tarafından II. Abdülhamit için inşa edilmiştir. Ancak, bazı kaynaklar kule hakkında kesin bilgiler verilemiyor.
Özellikleri: Saat Kulesi kare yapılı olup, 14 metre yüksekliği vardır ve altında bir, üstünde üç sıra silme bulunur. Kulede çeşitli saatler yer alırken, en tepedeki çan kulenin en eski parçasıdır.