Antalya’nın 19 ilçesine en yakın antik kentleri gezmek isteyenler için liste oluşturuldu. İlçelere en yakın antik kentler ise şu şekilde;
Muratpaşa ilçesine en yakın antik kent, Attaleia Antik Kenti bulunuyor. Antalya’nın tam merkezi olarak kabul edilen Kaleiçi’nde bulunan Attaleia’dan geriye belli başlı yapı parçaları kalmış durumda.
Kepez’in Varsak bölgesinde Lyrboton Kome Antik Kenti ya da Köyü büyük bir oranda ayakta kalmayı başarmış yapılardan oluşuyor. Perge’ye buradan zeytin yağı gönderiliyordu.
Konyaaltı’nın Akvaryum tarafında bulunduğu tahmin edilen Olbia Antik Kenti’nden geriye çok bir şey kalmadığı ve yerinin nerede olduğu bilinmiyor. Antik yolun yakınlarda birkaç yapı parçasının çıktığı biliniyor.
Aksu’da bulunan Perge Antik Kenti, günümüze tüm ihtişamı ile kalmış bir antik kenttir. Birçok yapısı ise ziyaretçi akınına uğrayan Perge Antik Kenti, Antalya’nın simge yapılarından biridir.
Döşemealtı’nda yerleşim alanları içerisinde kalan Eudokias Antik Kenti’nden parçalar Evdir Han’da kullanılmış. Görmek isteyenler ise Düzlerçamı mevkiine gitmesi gerekiyor.
Manavgat’ta bulunan Side Antik Kenti, Antalya’nın turizmi için büyük öneme sahip konumda. Bölgedeki butik oteller, tarihi yapılar bulunuyor. Side Antik Kenti’ne ait yapılar ayağa kaldırılmaya devam ediyor.
Serik’te bulunan Aspendos Antik Kenti’nden geriye en büyük yapı olarak Aspendos Antik Tiyatrosu günümüzde etkinliklere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Turizme büyük katkı sağlayan tiyatro, mimari yapısıyla görenleri şaşırtıyor.
Kemer’de bulunan Idyros Antik Kenti yeni yeni kazılıyor ve çalışmalarda ilçenin ilk kurulma yeri olarak görülüyor. Yapılan çalışmalar Idyros Antik Kenti’ne dair bilgiler ediniliyor.
Kumluca’da bulunan Rhodiapolis’in harabe yapıları yeniden ayağa kaldırıldı. Buradaki yenileme çalışmalarıyla birlikte tiyatrosu, stoası, anıt mezarı gibi birçok yapı ortaya çıkarılıp ayağa kaldırıldı.
Finike’de bulunan Limyra Antik Kenti, kaya mezarları, lahitleriyle ünlü olan Limyra Antik Kenti ziyaretçi çekmeyi sürdürüyor.
Korkuteli’nde bulunan Isinda Antik Kenti’ne dair çok bir bilgi bulunmasa da bir zamanlar Korkuteli’nin İstanoz adıyla anıldığı biliniyor.
Elmalı’daki Khoma Antik Kenti’nin çalışmaları sürmüş daha sonra kazılara verilmiştir. Çalışmalar günümüzde dursa da ilerleyen dönemlerde yeniden başlanacağı ön görülüyor.
Demre’de bulunan Myra Antik Kenti günümüzde Demre ilçesinin altında kalmış günümüze ise belli başlı yapıları ulaşmıştır, Myra Antik Tiyatrosu önemli yapılar arasındaki yerini almış durumda.
Alanya’nın ünlü Alanya Kalesi bir zamanlar Korakesion adıyla anılan bir askeri üst olarak kullanılıyordu. Korakesion Antik Kenti’nden bazı yapılar günümüze ulaşmış durumda.
Gazipaşa’daki Selinus Antik Kenti, bazı yapıları ile günümüze kadar gelse de turizm açısından değerlendirilmiyor. Yapılar korunmazsa, tarihi kentten geriye hiçbir şey kalmayacak gibi görünüyor.
Gündoğmuş’taki Casae Antik Kenti’nden geriye çok az parça yapı kalıntısı günümüze kadar ulaşmış durumda, yüksek bölgede yer alan kenti gezmek için bölgeyi iyi bilen biriyle gitmek gerekiyor.
Akseki’deki Kargrai Antik Kenti de Casae Antik Kenti gibi belli başlı yapıları bulunuyor, gezmek isteyenler bölgeyi iyi bilen biri tarafından gezmek zorunda.
İbradı’daki Erymna Antik Kenti günümüzde Ormana tarihi bölgesi içerisinde yer alıyor, zaman içerisinde değişen kentten geriye çok az yapı parçası kalmış durumda.
UĞUR FİDAN