Antalya’nın bilinmeyeni Kuru Düden Vadisi nerede? Kuru Düden Vadisi’ne nasıl gidilir?

Antalya, tarihi ve doğa zenginlikleri ile bilinmektedir. Birde bilinmeyen ve az bilinen keşfedilmeye hazır yerlere vardır. O yerlerden biri de Kuru Düden Vadisi ya da Düden Obruğu’dur. Peki Kuru Düden Vadisi nerede? Kuru Düden Vadisi’ne nasıl gidilir? İşte tüm detaylar haberimizde…
Paylaş

Antalyalıların bile çok az bildiği Kuru Düden Vadisi sahip olduğu görsel manzara ile göz dolduruyor. Özellikle doğaseverlerin asla vazgeçemeyeceği bir yer olmaya aday olan Kuru Düden Vadisi, içerisinde ve dış kısımlarında yer alan kalıntılar sayesinde daha da eşsiz bir hale geliyor. Böylesine zenginliklere sahip olması ise Kuru Düden Vadisi’ni özel kılıyor. Böylesine zengin tarihi kalıntılara sahip olan Kuru Düden Vadisi’nin nerede yer aldığı ise merak konusu oldu. işte tüm bilinmeyenler haberimizde…

KURU DÜDEN VADİSİ NEREDE?

Varsak Obruğu olarak da bilinen Kuru Düden Vadisi Antalya’nın Kepez ilçesi sınırlarında yer almaktadır.

KURU DÜDEN VADİSİ’NE NASIL GİDİLİR?

Kepez ilçesi sınırlarında yer alan Kuru Düden Vadisi’ne toplu taşımalar ve tramvay kullanarak kolayca gidilebilir. Ulaşımı kolay olduğu gibi birçok dağcının ve doğaseverlerinde uğrak yeridir.

KURU DÜDEN VADİSİ NASIL OLUŞMUŞTUR?

Kuru Düden Vadisi, Lyrboton Kome Antik Kenti’nin 2 kilometre güneybatısında 8000 ila 1000 metrekareyi içine alan karstik bir çukur olarak bilinir. Derinliğinin 25 ila 30 metre olduğu bilinmektedir. O bölgede yaşayan halk tarafından “Varsak Obruğu” adıyla anılır. Kuru Düden Vadisi bir obruktur ve görüntüsü çukur şeklindedir. Yeraltı nehirlerinin kireçtaşını aşındırması ve zamanla üst tabakanın çökmesi ile bu obruk uluşmuştur. 1960 yıllarında Devlet Su İşleri’nin HES ve Kepez Elektrik Santrali için Düden Çayı’nın yönünü değiştirmesi ile bu alan şimdiki halini almıştır.

KURU DÜDEN VADİSİ’NDE KALINTILAR VAR MI?

Kuru Düden Vadisi, doğa harikası bir yer olarak bilinir. İçerisinde tarihi kalıntıların olması ise ona ekstra önem vermektedir. Obruk alanının yakınlarında iyi şekilde korunmuş taşlarla döşeli Antik Yol çöküntüsü bulunmaktadır. Bu yol içerisinde ise kilise ve kaya odalarının kalıntılarına rastlanmıştır. Birden fazla kaya odaları bulunmaktadır.

HAGİOS STEPHANOS KİLİSESİ

Kuru Düden Vadisi’nde e dikkat çekici ve önemli kalıntı ise 3 metre yüksekliğe sahip iki duvar yapısıdır. Duvarın temeli Roma Dönemi yapısına sahiptir. Büyük taş bloklardan ve kırık kireçtaşlarından oluşan Bizans Dönemi yapısını barındırmaktadır. Bu yapının ise Hagios Stephanos Kilisesi olduğu ortaya çıkmıştır.

14 ADET GRAFİTİ BULUNMUŞTUR

Bunu yanı sıra oyuğun girişinde yer alan duvarlarda 14 adet grafitilere rastlanmıştır. Araştırmacılar tarafından Roma Dönemine atfedilmiştir ve grafitilerde dönemin dindarlarının isimlerinin yer aldığı belirtilmiştir. Bu isimler ise; Lykesis, Menneas, Dionysios, Moles, Molesis, Asklepiades, Hermogenes, Moskheis, Mapes, Zotikos, Anthos, Patrias ve Toalis olduğu açıklanmıştır.

Kuru Düden Vadisi’nin dış kısmında Hagios Stephanos Kilisesi’nin yapısına benzeyen kalıntılar bulunmuştur. 10’a 20 metre ölçülerine sahip bu kalıntının obruk alanında yer alan en büyük kalıntı olduğu belirtilmiştir. Bu yapının işlevi bilinmese de Hagios Stephanos Kilisesi’ni ziyarete gelenlerin konaklama olarak kullandığı bir yer olabileceği düşünülmüştür.

DEMET GÖKÇE

Yorumlar (0)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir