Bizimle iletişime geçin

Gündem

Antalya’da susuzluk giderek büyüyor… Antalya ayağa kalktı

Antalya’nın Kumluca ilçesi Karacaören Mahallesi’nde çiftçiler Alakır Çayı üzerindeki HES’ler nedeniyle belli dönemlerde susuzluk çektiklerini belirterek, sorunlarının çözülmesini istedi.

Kumluca’ya bağlı Karacaören Mahallesi Karabük mevkiinde meyvecilik ve örtü altı sebze üreticiliği yapan çiftçiler, Alakır Çayı üzerinde kurulu HES’ler nedeniyle temmuz ve ağustos aylarında susuzluk çektiklerini belirterek, 11 ay HES’lere 1 ay da mahalleye su verilmesini istedi. HES’ler kurulurken suyun yüzde 40’ını çay yatağına bırakma sözünün verildiğini hatırlatan üreticiler, bu sözün hiç olmazsa temmuz ve ağustos aylarında tutulmasını istedi.

’11 HES’LERE 1 AY BİZE VERSİNLER’

Çiftçileri ziyaret ederek sorunlarını dinleyen Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce, “Bölgemiz nar, zeytin portakal ve diğer tarım ürünlerinin tamamını üretiyor. Ancak bu yıl yağışsız bir ortam geçtiği için Alakır Çayı’nın suyu da HES’lerden geçtiği için su az geliyor. Burada mağduriyetimiz var. Elektrik santralleri 15- 20 gün, bir ay üretimi kısıtlar da suyu çaya bırakırsa ürünlerimiz zarar görmez. Hava da serinledi. Yağışlar gelince, suyumuz çoğalınca hiçbir sorunumuz kalmaz. Ondan sonra 11 ay çalıştırsınlar.

Biz enerjiye karşı değiliz. Narımızın, zeytinimizin, örtü altı sebze üretimimizin suya ihtiyacı var. Bunların tedariki yapılır da bu bölgenin su sorunu giderilirse başka hiçbir sorunumuz yok. Bu da çok bir zaman değil 20 gün, 1 aydır en fazla. 11 ay istedikleri gibi kullanabilirler. Enerjiye de ihtiyacımız var tabii ki. Böyle bir talebimiz var yetkililerimizden” dedi.

‘YÜZDE 40’INI DERE YATAĞINA BIRAKACAKLARDI’

Üretici Mustafa Öztürk, “Santraller günlük 6 saat suyu kullanıyor. 2,5- 3 saat çay yatağına bırakıyor. Santraller kurulurken suyun yüzde 40’ını dere yatağına bırakacaklardı. Yüzde 40 su vereceklerdi, onu da vermediler. Köylüyü de mağdur ettiler. Alakır Çayı üzerinde 3 santral var. Bu santralleri döndürmek için Alakır Çayı’nı kuruttular” diye konuştu.

‘BU SU KİME YETECEK’

Üretici Mesut İncediş, “Yetsin de bir tane çiftçiye yetsin. Bu kadar su ile ne yapılabilir. Karacaören köyünde yüzlerce dönüm arazi var. Sebzesi, meyvesi, hayvancılık yani hepsi bu Alakır Çayı’ndan besleniyor. Vatandaş sebzesini, meyvesini, hayvanını bu çaydan suluyor. Yüzlerce dönüm araziye yeter mi bu su? Yetkililerden çözüm bekliyoruz” dedi.

‘DEVLETİMİZDEN YARDIM BEKLİYORUZ’

Üretici Abdullah Türkoğlu da şöyle dedi:

“Bu suyun yukarısında 3 elektrik santrali var. Gelen suyu santrallere veriyorlar. Biz aşağıda mahallede susuz kalıyoruz. Çaresiz kalıyoruz. Köyümüzde zeytin, nar, portakal, her çeşit meyveyi yetiştiriyoruz. Örtü altı sebze üretimi de yapıyoruz. Alakır Çayı kuruduğunda kuyularımızdaki sular dahi kayboluyor. Hiç olmazsa temmuz, ağustos aylarında 2- 2,5 ay bize imkan tanısalar memnun oluruz. Devletimizden böyle bir yardım bekliyoruz. Elektriğe de karşı değiliz. Devletimize kuruşu kuruşuna vergimizi de veriyoruz. Yüzlerce dönüm sebze, meyvemiz var arazilerimizde. Devletimiz sadece santralleri değil bizi de gözetsin. Bizimle de ilgilensin istiyoruz” diye konuştu. DHA

Yorum yapmak için tıklayın.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gündem

Antalya’nın dünyaca ünlü falezlerinde kriz büyüyor… ‘Falezlere dokunmayın’ çağrısı

TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu, Antalya’nın dünyaca ünlü falezlerinin koruma statüsünden düşürülmesine tepki gösterdi. TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu, “Bilinmelidir ki! Antalya Falezleri, deniz seviyesinden yükselerek keskin, sarp kayalık oluşumu ile dramatik bir manzaraya sahip olup milyonlarca yıl süren erozyon ve deniz hareketlerinin bir sonucu olarak şekillenmiştir” dedi.

Yazar:

TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu, Antalya’nın dünyaca ünlü falezlerinin koruma statüsünden düşürülmesine tepki gösterdi. TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu, şu sözlere yer verdi:

“Antalya İli, Muratpaşa İlçesi, Bahçelievler Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Muratpaşa-Konyaaltı Falezleri Doğal Sit Alanı 20.05.2020 Tarih ve 104368 Sayılı Bakanlık makamı oluru ile “Nitelikli Doğal Koruma Alanında” ve 08.06.2020 Tarih ve 2629 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile “Kesin Korunacak Hassas Alan” olarak tescil edilmişti.

KESİN KORUNACAK HASSAS ALAN

Ancak Tescilli Muratpaşa-Konyaaltı Falezleri Doğal Sit Alanının bir bölümü için (Konyaaltı Varyant Bölümü) Revize Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporunda, Antalya 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunca değerlendirilmesi sonucunda 12.07.2024 Tarih ve 1123 Sayılı Karar ile “Kesin Korunacak Hassas Alan” sınırlarının revize edilmesi ve revize edilen kısımların “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” olarak tescillenmesine karar verilmiştir. 1 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 109/2. Maddesi gereğince söz konusu tescil kararı 06.09.2024 Tarih ve 8949 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ve Bakanlık Makamının 09.09.2024 tarih ve 10399331 Sayılı Olur’u ile onaylanarak “Kesin Korunacak Hassas Alan” ve “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” tescili tamamlanmış tescil kararı 07.09.2024 Tarih ve 32655 Sayılı; 13.09.2024 Tarih ve 32661 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır.

RESMİ GAZETE’DE YAYINLADI

Falez Kıyı bandını bütüncül incelediğimizde günümüze kadar falezlerin olduğu kısım “Kesin Korunacak Hassas Alan” iken kuzey yönündeki kara kısmının ise “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” olduğu görülmektedir. Böylelikle 7 Eylül 2024 tarih ve 32655 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile falezlerin Piri Reis Caddesi hizasının batısında kalan ve Konyaaltı Varyantı’nı da kapsayan bölgenin “Kesin Korunacak Hassas Alan” statüsünden çıkarıldığı, 13 Eylül 2024 tarih ve 32661 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” statüsüne dönüştürüldüğü öğrenilmiştir.

RANTLARIN ÖNÜ AÇILMIŞTIR

7 Aralık 2019 Tarih ve 30971 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Tabiat Varlıklarını Koruma Merkez Komisyonu 109 sayılı Doğal Sit Alanları Koruma ve Kullanma Koşulları İlke Kararı doğrultusunda sit alanları içerisinde yapılabilecek kullanım koşulları belirlenmiştir. Muratpaşa-Konyaaltı Falezlerinin Varyant Kısmı  “Kesin Korunacak Hassas Alanlar” kapsamında iken İlke Kararı doğrultusunda hiçbir yapı vb. tesise izin verilmediği görülürken,  “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” statüsüne düşüldüğü için; günübirlik tesisler, iskele, balıkçı barınağı, su sporları, güneşlenme terası (ahşap iskele vs.), teleferik, telesiyej vb. faaliyetlerin yapılmasının önü açılmaktadır.

Tüm falez kıyı bandı incelendiğinde; Muratpaşa-Konyaaltı Falezlerinin denizle buluştuğu falez kısımları “Kesin Korunacak Hassas Alan” olup, gerisindeki mevcut yapıların ve kullanımların olduğu alanlar bu statünün dışında bırakılarak “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” şeklinde belirlenmiştir. Ancak Varyant kısmındaki mevcut yapıların ve kullanımların bulunduğu alanlar 2020 yılında “Kesin Korunacak Hassas Alan” şeklinde tescil edilmiş olup, diğer bölgelerde dikkate alınan mevcut doku, bu kısmında göz önünde bulundurulmadığı anlaşılmıştır. Muratpaşa-Konyaaltı Falezlerinin denizle buluştuğu tüm bölgeler “Kesin Korunacak Hassas Alan” olarak devam ettirilirken sadece yeni revize edilen Varyant Kısmının sit derecesinin düşürüldüğü, bütüncül falez bandı korumasına bakılmaksızın tamamının “Nitelikli Doğal Koruma Alanı”na dönüştürüldüğü görülmektedir.

Bilinmelidir ki! Antalya Falezleri, deniz seviyesinden yükselerek keskin, sarp kayalık oluşumu ile dramatik bir manzaraya sahip olup milyonlarca yıl süren erozyon ve deniz hareketlerinin bir sonucu olarak şekillenmiştir. Antalya’nın geleceği ve sürdürülebilirliği için böylesi jeolojik açıdan ilginç doğa harikası falezler mutlaka korunmalıdır. Bu mirası korumak ve gelecek nesillere aktarmak, hepimizin sorumluluğundadır.

TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu olarak, 7 Eylül 2024 tarihinde yayımlanan bu kararın gözden geçirilmesini ve özellikle falezlerin denizle buluştuğu kısımlarda devamlılığın korunması adına “Kesin Korunacak Hassas Alan” statüsünün geri kazandırılmasını,  kentimizin eşsiz doğal mirasının gelecekte geri dönülmez ekolojik, estetik ve jeolojik kayıplara yol açacak her yaklaşımın karşısında olacağımızı ve bu bağlamda bilimsel ve çevresel değerlere saygı göstererek doğal mirasımızı korumaya devam edeceğimizi,  Muratpaşa-Konyaaltı Falezlerinin Varyant Kısmında kentimizin eşsiz doğal değerlerinin korunması için yapılacak her türlü girişimin yakından takipçisi olacağımızı ve gerekmesi durumunda konuyu hukuki boyuta taşıyacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz.”

TMMOB ANTALYA İL KOORDİNASYON KURULU / BÜLTEN

Okumaya Devam Et

Popüler