Antalya mutfağından sofralarınıza lezzet şöleni!

Türkiye’nin gözde turizm merkezlerinden Antalya, sadece doğal güzellikleriyle değil aynı zamanda zengin ve kendine has mutfağıyla da dikkat çekiyor. Yüzyıllardır farklı kültürlere ev sahipliği yapmış bu Akdeniz incisi, mutfağında deniz ürünlerinden taptaze sebzelere, otlardan baharatlara kadar yöresel ürünlerin eşsiz uyumunu sergiliyor. İşte Antalya sofralarının vazgeçilmezlerinden olan Serpme böreğin tarifi…
Paylaş

Antalya’nın yöresel yemekleri, yerel malzemelerle hazırlanan ve misafirlere unutulmaz lezzetler sunan tariflerden oluşmaktadır. Bu tarifleri evde deneyerek hem Antalya’nın mutfağını keşfedebilir hem de sevdiklerinizle güzel anlar paylaşabilirsiniz. Peki, Antalya’nın yöresel yemeği olan Serpme böreğinin tarifi nedir? İşte merak edilen tarifin yapılışı haberimizde…

SABAH KAHVALTILARININ YILDIZI: SERPME BÖREK

MALZEMELER:

Hamuru:

325 gr un (6 kahve fincanı)

125 gr su (1/2 bardak)

1 adet yumurta

Hamuru yatırmak ve açmak için:

100 gr sadeyağ veya margarin (5 çorba kaşığı)

150 gr zeytinyağı (3/4 bardak)

İç malzeme:

200 gr kıyma

300 gr soğan (3 orta)

30 gr margarin/ ya da sadeyağ

½ demet maydanoz

Hazırlanışı: Hamur açılan tahtaya 325 gr unu eleyin, unun ortasına çukur açın ve içine 1 yumurta, ¾ yemek kaşığı tuz ve yarım çay bardağı su ekleyip karıştırın. Sonra elde edilen hamuru yoğurun, yuvarlayıp biraz uzatarak 5 eşit parçaya kesin sonra da kesilen bu hamurları, içinde iyice erimiş halde ¼ kahve fincanı yağın bulunduğu bir sahana koyarak yarım saat dinlendirin. Yarım saat dinlendirdiğiniz küçük hamurları teker teker alıp zeytinyağlanmış hamur tahtasına yerleştirin. Hamuru bastırarak yassılaştırın, ardından merdane ile açıp yuvarlayın. Hamuru bir tabak çapında yuvarlak haline getirin. İki elinizle hamurun uçlarından tutarak yan tarafa savururcasına kaldırın ve zeytinyağlı tahtaya vurun. Bu işlemi birkaç kez tekrarlayın böylece hamuru inceltip büyütebilirsiniz. İnceltip büyüttüğünüz hamurları dört eşit parçaya kesin, her parçanın bir kenarına hazırlanmış kıyma içinden yarım parmak inceliğinde koyarak kenarlarını hafifçe kapatın ve sigara sarar gibi sarın. Hamurlara bir buçuk parmak genişliğinde uzun şekiller verin ve ardından sarmış olduğunuz hamurları üçer veya dörder alarak önceden ısıtılmış fırına koyun.

BADE ÖNDER

Yorumlar (0)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir