Tekstil sektöründe üreticilerin yurt dışına yöneldiğine dair açıklamaların doğru olduğunu belirten Başkan Kurul, “Yurt dışında belli başlı ülkeler üreticilere elektrik giderlerinde, fabrika kurulacak alan için arsa temininde destek sağlıyor. Bu sebeple sektörde bir dışarı yönelme söz konusu” dedi.
Antalya’daki tekstil üreticilerinin ise yurt dışına açılmak ya da fabrika kurmak gibi güçleri olmadığını aktaran Başkan Kurul, “Antalya’da tekstil sektörü ekonomik anlamda en çok zorlanan sektörlerin başında geliyor.” diye konuştu.
ÜRETİCİNİN DERDİ BİTMİYOR
Antalya Konfeksiyoncular, Butikçiler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Yusuf Kurul, kentteki üreticilerin en büyük sorunlarından birinin girdi maliyetleri olduğunun altını çizerek, “Kumaş, iplik, fermuar akla gelebilecek her ihtiyaç dolar kuruna bağlandı. Dolar yükseldikçe bu ürünlerin de fiyatı artıyor. Doların yükselmesi dursa da bu seviyeye gelene kadar olan oldu.” ifadelerine yer verdi.
“HER AY 15 PERAKENDECİ KAYBEDİYORUZ”
Başkan Kurul, Antalya’da özellikle perakendecilerin çok zorlandığını ifade ederek, “Her ay üyelerimizden en az 10-15 perakendeci mesleği bırakıyor. 5-6 civarında da yeni perakendeci aramıza katılıyor. Yani mesleğe girenin 2-3 katı kadar mesleği bırakan var” açıklamalarında bulundu.
“EN GÜZEL DÖNEM YAZ DÖNEMİ”
Antalya’da tekstil sektörünün en güzel döneminin yaz dönemi olduğunu vurgulayan Başkan Kurul, “Kış ayları Antalya’da çok şiddetli geçmediği için kaban tarzı ürünler ya da kış aylarında giyilen ürünler çok satılmıyor. Buna karşılık yaz mevsiminin uzun sürmesi ve insanların sık sık kıyafet değiştirmesiyle birlikte tekstil sektörü de canlanıyor. Antalya’da tekstil sektörü için kış ayları tam bir hüsran” dedi.
“İŞ YERİ KİRALARINA SINIR GETİRİLMELİ”
Son olarak Antalya’da tekstil çalışanlarının fahiş kira artışları nedeniyle de sorunlar yaşadığını belirten Başkan Yusuf Kurul sözlerini şöyle sürdürdü: “Tekstil çalışanlarının geneli hem ev kiraları hem iş yeri kiraları nedeniyle çok zorlansa da özellikle perakendeciler bu durumdan çok etkileniyor. Bir dönem ev kiralarına getirilen yüzde 25’lik zam sınırının özellikle iş yerleri kiralarına getirilmesi gerekiyor.”
SİBEL YEŞİL