Antalya Büyükşehir Belediyesi düğmeye bastı… Antalya sıkı takibe alındı

Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü, “İklim Değişikliği ile Mücadele için Kentsel Su Temin Sistemlerinde Verimliliğin ve Güvenilirliğin Geliştirilmesi" projesi kapsamında belediyelerle deneyimlerini paylaştı.
Paylaş

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ortağı olduğu, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından desteklenen “İklim Değişikliği ile Mücadele için Kentsel Su Temin Sistemlerinde Verimliliğin ve Güvenilirliğin Geliştirilmesi” başlıklı proje kapsamında 32 ilçe belediyesinin katılımıyla çalıştay düzenlendi.

18 AY SÜRECEK

Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü’nün de paydaşı olduğu araştırma projesi, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından 433 bin Euro hibe desteği kazanmıştı. 18 ay sürecek olan proje için ASAT yetkilileri, Malta Heyeti ve Akdeniz Üniversitesi’nden gelen akademisyenler proje bünyesinde içme suyu temin ve dağıtım sistemlerindeki su kayıplarının kontrolü için Antalya’da üç pilot sahada çalışmaları başlamıştı.

HEP BERABER KORUMALIYIZ

Su kuruluşlarının ve belediyelerin çalışanları için eğitim ve tecrübe paylaşımı amacıyla 32 ilçe belediyesinin katılımıyla projenin ilk çalıştayı Akdeniz Üniversitesi’nde düzenlendi. Çalıştayda projeden elde edilen deneyimler katılımcılara anlatıldı. Projenin Antalya’ya çok faydalı olacağına inandığını kaydeden ASAT Genel Müdürü İbrahim Kurt, “Uluslararası ve değerli bir çalışmanın içinde olmaktan dolayı mutluyuz. Kaybolan su büyük. Su hepimizin ve yerine gelmeyen bir değer. Bunu hep beraber korumamız gerekir. Yeni su kaynakları bulmaktan ziyade var olan kaynakları en verimli ve tasarruflu şekilde koruyabilmeliyiz” diye konuştu.

32 İLÇEDEN KATILIM

ASAT Genel Müdür Yardımcısı Ümit Daban da Antalya kenti içme suyu dağıtım şebekesinde belirlenen 3 adet izole alt bölgede projenin pilot çalışmalarına başlandığını söyleyerek, “Bu projelerden elde edilen deneyimlerin diğer kurumlarla paylaşılması adına ilk çalıştayı ilçe belediyelerin katılımıyla gerçekleşti. Türkiye’nin farklı bölgelerinden 32 ilçe belediyesi katılım sağladı. ASAT olarak sadece bugünün değil, yarının da suyunu koruyacak su yönetim politikalarını hayata geçirmek için çalışmalara devam ediyoruz” diye konuştu.

BÜYÜKŞEHİR HEDEF BÜYÜTTÜ

Çalıştayda sunum yapan ASAT Su Şebeke ve Arıtma Tesisleri Daire Başkanı Osman Sütçü de su kayıplarıyla mücadelede ASAT’ın uygulamaları hakkında bilgi verdi. Osman Sütçü şöyle konuştu, “Antalya’nın nüfusunun 2 milyon 750 ama turizmle birlikte yılda 25 milyona yakın ziyaretçi kentimize geliyor. İlimizde içme suyunun %3 doğal kaynaklardan %97’si ise yeraltı sularından elde edilmekte. 5 merkez ilçede 146 depo, 268 kuyumuz var. 19 ilçede bin 400 üzerinde içme suyu kuyusu ve bin 350 üzerinde depo var. Bunların hepsinin bakım onarımı ASAT tarafından yapılıyor. İlçelerde SCADA yatırımlarımız devam etmekte. İl genelinde içme suyundaki kayıp-kaçak oranlarının azaltılması için 5 merkez ilçede mevcut 70 DMA (İzole Alt Bölge) var, hedefimiz bunu 216 DMA çıkarmak” diye konuştu.

Çalıştay kapsamında katılımcılar için Konyaaltı ve Kaleiçi DMA Proje Sahasına ve ASAT Su Şebeke ve Arıtma Tesisleri Daire Başkanlığı’na teknik gezi ve saha incelemesi düzenlendi.

ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ/ BÜLTEN

Yorumlar (0)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir